Coaching on tosi pinnalla tällä hetkellä, mikä on mahtavaa! Yhä useampi oman uransa, oman elämänsä, omien suunnitelmiensa epäselvyyden kanssa painiskeleva on huomannut, että näihin pohdintoihin on saatavissa apua.

Yhä useammassa yrityksessä on ymmärretty, että työhyvinvointia ja työntekijöiden tukemista voidaan tehdä myös proaktiivisesti, jo ennen kuin ollaan siellä burnoutissa tai nostetaan kytkintä koska täällä ei enää jaksa olla. In-house coaching ei ole enää joku vieras termi.

Meitä coacheja on tosi monenlaisia, mikä varmasti hämmentää coachauksesta kiinnostunutta etsijää. Kuka olisi minulle oikea tyyppi, kenen kanssa synkkaisi? Kerronpa sinulle siis hiukan minusta coachina:

Olen ICF-sertifioitu coach, NLP Coach ja NLP Trainer. Kaikki opintoni näkyvät minun coachauksessani ja heijastavat sitä mikä minulle coachina ja coachauksessa on tärkeää.

Saan coachauksesta elantoni, mutta tuloa en tee laadun ja läsnäolon kustannuksella. Se tarkoittaa mm. sitä, että tarvitsen vähintään puoli tuntia coaching-tapaamisten väliin, jotta saan aikaa maadoittua ja löytää oman hyvän tilani (= C.O.A.C.H. state) ennen seuraavaa tapaamista. Tiedän oman maksimimääräni tapaamisille per päivä, ja se on varmasti paljon vähemmän kuin monella muulla. Vedän myös herneen pahasti nenuun näistä lukuisista ”I help coaches to earn +10K a month” viesteistä – oikeastiko luulet että se on kaikkien coachien päätavoite?!

NLP coach -opinnoista jäi mukaan ennen kaikkea kaksi ohjenuoraa: Coaching on onnistunut silloin ja vain silloin kun se on onnistunut asiakkaan mielestä. Ja coaching-tapaamiseen mennään aina tyhjällä päällä, ilman ennakko-oletuksia, ilman valmiita suunnitelmia.

Jälkimmäisen kanssa kipuilin tosi paljon Brain-based Coaching -opinnoissa, jotka rakentuvat tukevasti vahvan coaching-prosessin pohjalle, joka toimii kuin junan vessa kuten eräs kokenut kollega sanoi. Kipuilin nimenomaan sitä prosessia, koska se tuntui sotivan kaikkea NLP-polulla omaksi kokemaani vastaan. Kipuilu loppui siihen, kun tajusin että minä itsehän rakennan coaching-tyylini ja -tapani, minä otan mukaan kaikesta oppimastani sen mitä kulloinkin tarvitaan, eikä kukaan kulje kyselemässä että oletko nyt varmasti seurannut prosessia.

Eli minun coachauksessani on mukana ICF:n sertifioimaa oppia, NLP’tä ja NLP coachingia, kaikkea silloin kun tarvitaan, ja se tarvittava tulee alitajunnasta tilanteen ja tarpeen mukaan, ei valmiina sapluunana. Prosessia ja presenssiä molempia tarvitaan, tilanne ratkaisee näiden suhteen. 

Asia minkä kanssa varmaan kaikki coachit kipuilevat opintojen alussa, on halu auttaa ja ennen kaikkea neuvoa. Coach ei nimittäin neuvo. Minäpä saan tehdä paljon työnhakuvalmennuksia ja vetää työnhaun workshopeja, joissa saan toteuttaa tätä neuvomistarvetta ihan luvan kanssa. Voin sitten coachauksessa keskittyä kuuntelemiseen ja kuulemiseen.

Se mikä minulle on tärkeää coachauksessa, näkyy myös täällä nettisivuillani. Olen usein miettinyt että pitäisikö näistä tehdä myyvemmät ja asiallisemmat, sellaiset business-kelpoiset. Mutta ne on minun näköiset, ne kuvastaa sitä mikä minulle on työssäni tärkeää. Mäntyä kuvissa halaava coach voi oikein hyvin olla ammattitaitoinen ja pätevä business coach!

Saan usein palautetta kyvystäni olla läsnä. Se on minulle ehkä coachauksessa kaikkein tärkeintä. Kun coachaan, olen vain siinä, läsnä, en missään muualla tai miettimässä mitään muuta. Se on palvelulupaukseni.

 

#coaching #kanssamatkaaja #NLP #brainbasedcoaching

Start where you are

Use what you have

Do what you can

-Arthur Ashe